Например миш-маш - печените чушки се замразяват във фризера в готов, нарязан вид. После се вадят, мятат се в тигана, като се разтопят, се добавя мазнината, сирене, яйце, подправки и готово.
Сварено, обезкостено и накъсано на хапки пиле се прибира в торбички и замразява във фризера. След това се вади торбичка и се използва било за супа, било за ястие с ориз, било за нещо друго. Рецепта - обичайната за ястието, просто не чакаш пилето да се свари, защото вече е сварено.
Любима бърза манджа ми е червената леща. Готвя я както обикновената, но увира страшно бързо и ако не внимаваш, може дори да стане на каша. Аз леща не запържвам, слагам предварително лука, чесъна, моркова, подправките и мазнината във водата, добавям 1-2 с.л. домашна лютеница (едросмляна) за вкус и най-накрая, когато всичко вече ври, добавям лещата. Ястието е готово за 20-30 минути от включването до изключването на котлона.
Не видях класическите гювечета дали някой спомена по-горе, те също пестят много време и труд, пък и много добре почистват хладилника от всякакви хранителни остатъци.