Président търси вашите рецепти за вълшебни зимни празници!

  • 20 454
  • 719
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 2 130
Пълнен шаран
Необходими продукти: 1шаран около 2,5кг
За плънката: 4гл.лук,2-3 домата, 2моркова, 2с.л.галета, 3с.л. нарязани орехови ядки, 4 скилидки чесън, по 1ч.л. червен и черен пипер, по 1/2ч.л.девесил и мащерка, 2лимона, 5с.л.олио, 1с.л.масло, малко магданоз, сол на вкус.
Приготвяне:
В олиото задушаваме лука, морковите- всички продукти и подправки.Рибата изчистена и измита добре се намазва със сол и половината лимон, и така престоява около 2часа, след което я пълним, зашиваме и внимателно я слагаме в тавичка. Отгоре правим прорези, посоляваме и пълним прорезите с масло. Печем около 90мин.В тавата добавяме малко вода- 1к.ч.Поднасяме с резени лимон.
Приятен апетит!

# 61
  • Мнения: 303
Никулденска содена питка
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
• 1.5 кг брашно
• 3 бр. яйца (единия жълтък за намазване)
• 1 ч.л. захар
• 1 ч.л. сол
• 1 ч.л. сода за хляб
• 1 ч.ч. бира
• 250 г кисело мляко
• 3 с.л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Брашното се пресява два пъти и към него се добавя содата. Прави се кладенче и в него се налива сместа от разбитите яйца, кисело мляко, олио, сол, захар и бирата. Меси се меко тесто, което се оставя да си почине около 20 минути. Отгоре се украсява с фигурки, подходящи за празника. Намазва се с отделения жълтък и се надупчва с вилица (за да не се спука). Пече се в умерена фурна. Когато е готова се наръсва леко с вода и се завива с кърпа.

# 62
  • София
  • Мнения: 1 322
Имам курбан на Никулден и традицията повелява всяка година да подаваме. У дома не сме много фенове на шарана. От няколко години за Никулден правим печена щука. Отнема около 15 минути да се приготви, 25 да се сготви и е вкусна.

Необходими са ни 2 килограма щука, 1 кофичка кисело мляко, настърган джинджифил. Добяваме малко копър, 2 супени лъжици смлени орехи, сол и зехтин.

За да направим марината ни трябва – лимон или лайм, само сока от тях. Добавяме черен пипер и червен пипер на вкус, розмарин, сол.

Задължително рибата се измива добре, почиства се. От нея трябва да оформим филета. Те се потапят в марината от изброените продукти. Препоръчително е да са в съд, който може да се затваря. Прибираме в хладилника за най-малко 2 часа, да попие всичко.

След това се вади, оставя се на стайна температура.

Слага се мазнина в тигана, предварително се загравя. Взимат се парчетата, поливат се със кисело мляко, скълцан копър, орехи, джинджифила и мъничко сол.
Препоръчително е да си направим и картофена салата към щуката, комбинира се добре и с чаша бяло вино.

# 63
  • Сливен
  • Мнения: 4 246
Ципура с резени лимон
 2 Ципури
2 лимона
Масло President
Сол

Почистваме и измиваме Ципурата, посоляваме и оставяме в хладилник, за 1-2 часа. Изваждаме и измиваме ципурата, оставяме да се отцеди. Върху лист кухненска хартия, слагаме 4-5 резена лимон,върху тях слагаме посолената ципура, като предварително сме я намазали от вътре и отвън с масло Президент и сме сложили лимон, също в нея. Отгоре слагаме 4-5 резена лимон, след което започваме да "завиваме" рибата. Поставяме в тава/плике и печем 30 минути, на 170градуса. След което, с кухненска ножица режем хартията така, че да може да се запече рибата от горе,за около 10 - 15 минути.

# 64
  • I want it all and I want it now.
  • Мнения: 4 697
Гарнитура кьм рибата
Пюре от картофи
1кг сварени картофи
Прясно мляко, колкото поемат
Масло  President
Сол
Пасираме картофите и смесваме с продуктите.

# 65
  • Мнения: 179
Пържен шаран с гарнитура картофено пюре
1 шаран около 1,5 кг
сока на 1 лимон
сол
брашно
олио - за пържене
картофи около 500 гр
прясно мляко 150 мл
масло Président 100 гр

Почистваме рибата и я нарязваме на шайби. Осоляваме всяко едно парче и поливаме с прясно изцедения сок от лимона. Оставяме шарана да престои около 10 минути. Овалваме в брашното и пържим.

Обелените и нарязани картофи слагаме в тенджера,  покриваме с вода, малко сол и варим докато омекнат.
Прецеждаме ги  и с помощта на ръчна преса ги намачкваме. Добавяме маслото докато са топли, за да може да се разстопи и картофите да го поемат. С миксер разбиваме пюрето, наливайки на струя млякото до гладка и пухкава смес.

# 66
  • Мнения: 300
През годината хапваме доста риба, а за Никулден приготвяме филе от сьомга на фурна по следната рецепта:

Филето се нарязва на парчета широки около 5см. Овкусява се със сол и пресен лимонов сок и оставя за около час на хладно. В купа се разтапят две лъжици масло. Към него се добавя половин бурканче босилково песто и около 100грама смлени сурови орехи. Сместта се обърква добре и се нанася върху парчетата сьомга на дебел слой. Пекат се в тава върху хартия на 180 градуса около 20 минути.

# 67
  • Мнения: 29 849
Бирен шаран

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
риба - шаран 1 бр.
лук - 2 глави
моркови - 1 бр.
бира - 750 мл.
карамфил - 1
дафинов лист - 1 бр.
масло Président  - 1 с.л.
брашно - 1 с.л.
лимони - 1 бр.
лимонова кора
сол
оцет
захар

Шаранът се почиства от люспите и се нарязва на шайби, посолява се и се оставя настрани.

Лукът и морковът се обелват и се нарязват на кръгчета, настъргва се кората на лимона. Всичко това се поставя на дъното на тенджерата. Върху това се слагат парчетата шаран, прибавя се карамфила и дафиновия лист, както и 3/4 от бирата.

Съда се покрива и се оставя да къкри на слаб огън около 20 мин. Брашното се запържва в маслото до кафяво и се добавя остатъка от бирата. Прибавя се и оцета и се изсипва при шарана. След като шарана е готов се вади от съда и се държи на топло. Сосът се прецежда през сито или се пасира. Подсладява се леко.

Сосът трябва отново да заври и с него се поливат парчетата шаран.

Част от соса се сервира отделно в сосиера.

# 68
  • Мнения: 612
Пълнен шаран
* шаран
* 2 глави лук
* половин бурканче доматено пюре
* 300 грама кашу
* сол
* лимон

Шаранът се почиства и измива. Лукът се препържва и се добавят кашуто и част от доматеното пюре. Шаранът се посолява и се пълни с готовата смес. Зашива се добре и се засипва с останалото доматено пюре, окрасява се с резенчета лимон.
Пече се за 50-60 мин до готовност.
Приятен апетит!

# 69
  • Мнения: X
Никога не съм приготвяла шаран, но обичам тази рецепта - Филе от ципура с гарнитура:
2 филета ципура
1 яйце
1 щипка пипер
1/2 ч.л. магданоз
1/2 ч.л. мащерка
2-3 с.л. брашно
2-3 с.л. галета
1 зелена салата
4 с.л. булгур
3-4 с.л. зърна от нар
сол на вкус
1-2 с.л. зехтин за салатата

Салатата се нарязва и се разбърква със сварения, отцеден и изстинал булгур и зрънцата нар. Осолява се и се добавя зехтин на вкус.
Сухите подправки се смесват с брашното и галетата.
Рибата се осолява леко, овалва се в панировката, после се потапя в разбито яйце, после пак в панировката и се пържи в силно сгорещено олио.

# 70
  • Мнения: X
Скумрия на фурна
2 броя скумрия
1 лимон
2 скилидки чесън
150 мл доматено пюре
сол

Лимонът се нарязва на тънки филийки. Скумриите се осоляват.
Във всяка от скумриите се слага по няколко филийки лимон и една скилидка чесън, нарязана на парчета.
Прибавете по 3-4 лъжици доматено пюре.
Оставете скумриите в предварително намазнена тавичка, с малко вода и останалото доматено пюре. Пече се в умерена фурна до готовност.

# 71
  • Мнения: 258
Шаран пълнен със зеленчуци
Продукти
шаран - 1 бр
гъби/ печурки - 1 кг/пресни, може и от буркан/
гъби манатарки - 500 гр
лук - 2 глави
домати - 2 бр
ориз - 100 гр
 масло President 100 гр
лимон - 1 бр
яйца - 2 бр
черен пипер млян - на вкус/ и 7-8 бр. на зърна
сол - щипка
чесън - 4-5 скилидки
дафинов лист
Приготвяне (487 символа)
Почистваме рибата

Правим смес от сварените гъби, лук 1 глава, които пасираме, Добавяме яйцата, сол на вкус, ориз, смлян пипер

С тази смес пълним корема на рибата.

Слагаме в тавичка и редим върху шарана резенчета домати, резенчета лимон, скилидките чесън, сол на вкус, черен пипер на зърна и едня нарязана глава лук

Заливаме с  разтопеното масло,

Завиваме рибата с фолио и печем в загрята до 180 градуса фурна 30-35 минути,

След това махаме фолиото и печем още 5 минути, докато рибата покафенее

# 72
  • Мнения: 423
Шаран в гнездо от ориз
изчистен шаран 1 бр
масло Président   80гр.
ориз   125 г
 кромид лук   4 глави
 топла вода   400 мл
 смлян черен пипер   
 червен пипер   
 сол
Лукът се нарязва на филийки и се запържва в маслото. Прибавя се оризът и се запържва отново. Сместа се разбърква и се добавят подправките. Изсипва се в огнеупорна тава и се сипва водата. Прави се "гнездо" и в него се слага шаранът. Фурната се загрява на 180-200 С. Шаранът за Никулден се пече 30 минути.

# 73
  • Мнения: 527
Пъжен шаран на шайби в орехова панировка върху канапе от варен мачкан картоф с масло Президент и щипка индийско орехче - да Ви е слако !
Всички пропорции са според големината на рибата и семейството !

# 74
  • Мнения: 397
От вече 5 години използвам само тази рецепта за Шаранчето .

Шаран плакия
Какво е необходимо:
шаран - 1брой (около 1,5кг)
кромид лук - около 1/2 кг
моркови - 2-3 броя
чесън - една средно голяма глава
доматено пюре - 3 супени лъжици
червен пипер - 1 равна супена лъжица
олио - 6 супени лъжици (5 за плънката и 1 за намазване на рибата)
вода - около половин чаена чаша
дафинов лист
черен пипер на зърна
сол на вкус
орехи - 2/3 чаена чаша,натрошени
 може да е цял или нарязан на порции.Аз лично предпочитам да е нарязан предварително,защото по-лесно се сервира,по лесно се разпределят порциите и най-вече парчетата се овкусяват по-добре когато са добре покрити от плънката.



Почистваме и измиваме добре рибата.Нарязваме я на шайби,ако искаме да е готова на порции.Посоляваме я и я оставяме да се отцеди.Докато рибата се изцежда почистваме лука,чесъна и морковите и ги нарязваме.В олио и половин чаена чаша вода задушаваме зеленчуците.Прибавяме дафиновия лист и зърна черен пипер за да си пуснат ароматите в плънката.Лукът не трябва да се сготви напълно.Когато се задуши и леко омекне прибавяме доматеното пюре,червения пипер и шипка сол.Наливаме водата.Наръсваме натрошени орехи.Ако не обичате орехи,може и без тях.Разбъркваме добре и оставяме още няколко минути на котлона.В тавичка нареждаме плънката и рибата.Рибата,дали ще е на нарязана или цяла е хубаво да е покрита изцяло от плънката,която затова трябва да е по течна.Отгоре поръсваме с малко олио.Печем в загрята на 200 градуса фурна до опичането на рибата.

Общи условия

Активация на акаунт