Сладка коледна магия със захар Захира!

  • 9 382
  • 142
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 262
Ще направя коледен кекс

250 г брашно
350 г микс от сушени плодове по избор (стафиди, сини сливи, кайсии, червени боровинки)
160 г  захар
250 мл черен чай (ябълков сок или тъмна бира) за накисване първо на сушените плодове
50 г разтопено масло
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. канела
½ ч.л. сух джинджифил
1 яйце
Смесвам и пека на 170градуса за 50 мин.

# 91
  • София
  • Мнения: 888
Ще направя тиквеник, брауни, баклава, мляко с какао и сядаме да гледаме коледни филми.

# 92
  • Мнения: 136
Сладкиш с банани и шоколад

2 ч.ч. брашно
 1 ч.ч. захар
 1 ч.л. бакпулвер
 3 бр. банани
100г сметана
125 г масло
 2 ванилии
3 бр. яйца
100 г шоколад
 пудра захар

Намазваме стените и дъното на правоъгълна тавичка. В купа смесваме брашното, захарта и бакпулвера. Добавяме намачканите на пюре банани, сметаната, размекнатото масло и ванилиите. Разбиваме с миксер до еднородна смес и тогава добавяме яйцата. Разбиваме още 1-2 минути. Добавяме натрошения на парченца шоколад. Сипваме сместа в подготвената форма и печем в предварително загрята фурна на 180С около 40 минути. Обръщаме готовия сладкиш върху решетка. Щом изстине напълно, наръсваме с пудра захар.

# 93
  • Мнения: 4 643
За Коледа обичайно ще има тиквеник, но и торта ще направя, защото тогава сме 2-ма именици и 2-ма рожденици.
Тортата ще бъде с блат на жадната монахиня, а кремът с маскарпоне, сметана и разтопен черен шоколад (всички десерти са постни при нас).

# 94
  • Мнения: 149
Всяка година приготвям щолен за празниците, вярно не е национален десерт, но семейството ми харесва вкуса и затова приготвям в двойна доза. Използвам следната рецепта
брашно - 500 г + допълнително за омесване
захар - 100 г
мая - 1 пакетче суха за хляб
прясно мляко - 250 мл
ванилия - 2 пакетчета суха
индийско орехче - 1 щипка настъргано
карамфил - 1 щипка смлян
кардамон - 1/4 ч.л. счукани зърна
сол - 1 щипка
масло - 200 г краве разтопено и охладено
бадеми - 60 г счукани
стафиди - 200 г накиснати в ром, бренди или коняк
череши - 100 г захаросани
портокали - 60 г захаросани портокалови кори
лимони - 60 г захаросани лимонови кори
марципан - 120 г
масло - разтопено за поръсване

# 95
  • Мнения: 641
Рецепта за ароматен кекс с тиква 🧡

300 г брашно, 200 г кафява захар, 250 г пюре от тиква, 2 големи яйца, 100 мл олио, 2 ч.л. бакпулвер, 1/2 ч.л. сода, 1 ч.л. канела, щипка джинджифил, щипка индийско орехче, 1 ванилия, няколко капки есенция ром.

Тиквата се изпича и се пасира. Може и с готово пюре от бебешките. Яйцата се разбиват с миксер със захарта. Към тях се добавят олиото, пюрето от тиква и пак се разбърква. Брашното се пресява и се смесва с подправките, бакпулвера и содата. Прибавя се към течната смес. Разбърква се. Сипва се във форма за кекс. Ако е силиконова, не се маже, ако е метална, намазва се с масло. Пече се 35-40 мин. в предварително загрята фурна с вентилатор на 170 градуса. Пробва се с шишче, ако излиза сухо, готов е. Отделя се от формата и се оставя за изстине. Ако искате заливка - прави се от 100 мл течна сладкарска сметана и половин черен шоколад. Слагат се заедно в касерола на котлона, докато се разтопи шоколадът. Разбърка се и кексът се полива. Отгоре съм декорирала със стафиди, но може да ползвате ядки, сушени плодове

# 96
  • Мнения: 5 794
Любим коледен кейк, канелено-портокалов!
Традиционно: тиквеник, баклава и мнооооооого сладки.

# 97
  • Мнения: 2 673
КОЛЕДНИ СЛАДКИ С ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО И КАФЯВА ЗАХАР
ПРОДУКТИ:
за 1порции / сладка /
1/2 ч.ч. фъстъчено масло, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. кафява захар, 1 яйце, 1/2 ч.ч. масло, 1 ч.л. бакпулвер
Двата вида захар - кафявата (1/2 ч.ч.) и бялата (1/2 ч.ч.), се изсипват в дълбока купа и се разбиват с миксер, заедно с фъстъченото (1/2 ч.ч.) и обикновеното масло (1/2 ч.ч.). След като се получи гладка смес, към нея се добавя яйцето (1 бр) и отново се разбива. Накрая се прибавят предварително смесените и пресяти брашно (1 1/2 ч.ч.) и бакпулвер (1 ч.л.). Получената смес се оформя на тесто, което се разточва на кора с дебелина няколко милиметра. От нея с помощта на формички се изрязват коледни сладки. Те се подреждат в тава, на чието дъно е поставена хартия за печене, и се пекат в предварително загрята до 190 градуса фурна до готовност. След това се оставят леко да се охладят и по желание се декорират с шоколадов топинг по краищата.

# 98
  • Мнения: 222
И тази година няма да се мине без любимите еклери. Всички много си ги обичаме и голямо ядене пада.

Еклери с крем и шоколад

Необходими продукти:
Тесто

вода - 1 ч.ч.
олио - 1/2 ч.ч.
брашно - 1 ч.ч.
яйца - 3 - 4 бр. (зависи от големината им)

Крем

прясно мляко - 1/2 л.
брашно - 5 с.л.
вода - 1/2 ч.ч.
захар - 7 - 8 с.л.
масло - 50 гр.
ванилия - 3 бр.

Приготвяне:

За еклерите: Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя 1 ч.ч.брашно и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. Маха се от котлона и се оставя да изстине.
След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. Тесото става още по-гъсто и лепкаво.
С помощна на лъжица се гребва малко от сместа и се поставя в тавата (трябва да има разстояние между еклерите, за да не се слепят при печене), която е намаслена и покрита с хартия за печене. Не е нужно оформената с лъжицата формичка да е идеална, защото при печенето те си се оформят. Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 30 минути.
Крем: Ваниловият крем се приготвя като към врящото със захарта мляко се добавя смес от малко вода и 5 пълни лъжици брашно, които предварително сме разбили. След това се бърка непрекъснато няколко минути, слага се и маслото и се бърка още няколко минути. Накрая се добавя ванилията. Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крема.
Готовите еклери се заливат с шоколад или се поръсват обилно с пудра захар. Декорацията е по желание, така че експериментирайте смело с любимите си съставки и вкусове.
Порцията, която се получава от продуктите по-горе е 25-30 еклера.

# 99
  • Мнения: 2 760
От няколко  години правя напуканите сладки и вкъщи страшно много  се харесват.
Тази година  мисля пак тях да направя, рецептата е на моя позната.

# 100
  • Хасково
  • Мнения: 999
Ей страхотен конкурс! Имаме много любими сладки изкушения Шоколадово суфле (лава кейк) по рецепта на Пепа Стоева https://pep-4o.blogspot.com/2017/07/blog-post_13.html?m=1 чизкейк, коледни меденки и не на последно място традиционна баклава!!!

# 101
  • Мнения: 56
С пандишпанова торта
5 яйца, 5 с.л. с връх брашно, 5 с.л. захар
Яйцата се разбиват до побеляване със захарта, добавя се брашно.
Разделя се на 3 и от това се пекат три блата.
После се сиропират с компот от кайсии (компот от ананас)
Крем за заливане и за между блатовете - сладкарска сметана или нишесте

# 102
  • Мнения: 2 074
Баклава с плънка (Гръцка баклава)

кори за баница 1 пакет
яйца - 3 бр.
захар - 1/2 ч.ч.
орехи - 1 ч.ч. смлени
брашно - 1 ч.ч.
бакпулвер - 1 бр.
ЗА СИРОПА
вода - 500 г
захар - 600 г
ванилия - 1 бр.
Начин на приготвяне:
Всичко се разбърква и  готовата вече плънка се слага по средата на корите.
Пече се на 180 градуса 30 минути.
Сиропира се студената баклава с топлия сироп.

# 103
  • Мнения: 420
Най-прост сладък салам. Всички го обичат, но много калории и само по поводи Simple Smile

# 104
  • Мнения: 2 673
Коледен Щолен
ПРОДУКТИ : брашно - 500 г + допълнително за омесване, захар - 100 г, мая - 1 пакетче суха за хляб, прясно мляко - 250 мл, ванилия - 2 пакетчета суха, индийско орехче - 1 щипка настъргано, карамфил - 1 щипка смлян, кардамон - 1/4 ч.л. счукани зърна, сол - 1 щипка, масло - 200 г краве разтопено и охладено, бадеми - 60 г счукани, стафиди - 200 г накиснати в ром, бренди или коняк, череши - 100 г захаросани, портокали - 60 г захаросани портокалови кори, лимони - 60 г захаросани лимонови кори, марципан - 120 г, масло - разтопено за поръсване, захар - пудра за поръсване
Начин на приготвяне :
Затоплете леко млякото и го смесете в купа с маята и 1 чаена лъжица захар. Сместа се разбърква и се оставя за няколко минути докато шупне. В друга голяма купа се пресява брашното със солта, добавят се захарта, подправките и ванилията. Разбъркват се добре, като в средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята. Замесва се тестото, което се прехвърля върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. В тестото се добавят отцедените стафиди, бадемите, след което нарязаните на ситно захаросани череши, портокаловите и лимоновите кори.
Тестото се меси, докато съставките се разпределят равномерно. Слага се в голяма купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа и половина. След като тестото удвои обема си, се изважда от купата и отново се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма и в средата се слагат парченца марципан. Продава се в по-големите супер маркети. Оформете щолена, като хванете единия му край и го загънете към срещуположния, така че да покрие марципана. Двата края се слепват и оформеният щолен се полага в намазана тава. Покрива се с кърпа и се оставя отново да втаса за около 1 час. Щолена се покрива от части с алуминиево фолио, за да се предотврати изгаряне и се слага да се пече за около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като щоленът се извади от фурната, се намазва с разтопено масло още докато е топъл. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине. Изстиналият щолен се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява на хладно място дълго. Преди да се поднесе отново се поръсва с пудра захар.

Общи условия

Активация на акаунт