Моите рецепти

  • 64 197
  • 73
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 309
Баница с праз и сирене

Продукти :

1 пакет    кори за баница "Нила" ( защото са точно като домашно точените )
2 вр.         праз
200 гр.     сирене
2-3           яйца
                сол , червен и черен пипер
1/2 ч.ч.    олио


Приготвяне:

Празът се почисва и нарязва на колелца . Слага се в подходящ за пържене съд.Добавят се олиото  , яйцата и подправките - на вкус . Разбъркава се добре и се пържи докато изври водата , която празът е пуснал. След това се добавя сиренето , което е натрошено .
Всяка кора се наръсва с празената смес , завива се на руло и се реди в тава .Така докато свършат корите.
Отгоре баницата може да се поръси с малко олио .
Пече се на 180-200 градуса до златисто .


Последна редакция: нд, 19 окт 2008, 17:25 от бибиЯна

# 31
  • Мнения: 309
Пастет от спанак и пилешки дреболии

Продукти:
/ за една порция /

1 голям картоф
1 малка глава лук
2 воденички
2 пилешки дробчета
   сол - на вкус

Приготвяне:

Дробчетата и воденичките се сваряват .Към тях се добавят картофът и лукът , нарязани на ситно ; солта .Използва се бюльонът от дреболиите.Вари се до омекване на картофите .


* Пастетът върви много добре с червено вино ; с домати ; намазан на филийка .


# 32
  • Мнения: 309
Месни картофени кюфтета "пълнени" с кашкавал , изпечени във фурна

Продукти:

1 кг        картофи
300 гр.   кайма
1            праз ( по-голям )
1            морков
1            червен пипер
1            зелен пипер
2            яйца
100 гр   кашкавал
              сол , чубрица , черен и черен пипер , кимион

Приготвяне :

Картофите се сваряват , обелват и намачкват добре .Към тях се добавят : каймата , 2 яйца , празът и пиперът - нарязани на ситно , морковът -  настърган на ситно , подправките - на вкус.Омесва се тесто.Взема се част от него и се прави  питка , в средата на която се поставя парче кашкавал . "Затваря се " - получава се мида . Продължава се така , докато свърши сместа .
Така получените кюфтета се овалват първо в брашно , после в разбити сурови яйца  ( на мен ми бяха необходими 5 бр. ) .Кюфтетата се редят  в тава (  в която има малко повечко олио , отколкото слагате , когато печете нещо друго ).
Пече се на 180-200 градуса  до готовност.




Последна редакция: пт, 24 окт 2008, 18:10 от бибиЯна

# 33
  • Мнения: 309
Бисквитено - вафлена торта в кексова форма

Продукти :

2        пудинга на "Д-р Йоткер"
1 л     прясно мляко
1 ч.ч  захар
5-6     вафли
5-6     бисквити "Закуска"

Приготвяне :

Пудингът се приготвя според указанията на опаковката .Част от него се изсипва в кексовата форма , натрошават се на едро вафли .Следва още крем , а след него натрошени на едро бисквити .Продължава се така докато свършат продуктите .Най-отгоре трябва да е пудинг .
След като изстине добре , кремът се обръща в подходящ съд .




# 34
  • Мнения: 309
Питка с зехтин и сирене

Продукти за маята :

2          жълтъка
1 с.л.    захар
1 с.л.     сол
200 мл  топло прясно мляко
             брашно , колкото е необходимо за гъста каша

Получената смес се оставя на топло да втаса един - два пъти.
След това се добавят :

2           яйца
200 мл  прясно мляко
             брашно

Омесва се нелепкаво тесто , което се измесва с зехтин . Оставя се да втаса хубаво :

Тестото се реже на четири еднакви топки .Всяка се разточва на тънка кора и се маже с малко зехти и смес от яйце и сирене .Навива се на руло , леко се усуква и се реди в тава .И така докато свършат топките .Най-отгоре се маже отново с яйце +  сирене .





Последна редакция: нд, 02 ное 2008, 16:34 от бибиЯна

# 35
  • Мнения: 309
Шоколадов кекс
   / първоизточник /

Продукти:

250 гр     течен шоколад
50 гр       масло
50 мл      прясно мляко
4            яйца
1/2 ч.ч.   захар
1 ч.ч.      брашно
2             ванилии

Приготвяне :

Шоколадът , маслото и млякото се загряват за минута в МВ .
Яйцата се разбиват със захарта .Към тях се добавят : шоколадовата смес , брашното и ванилията .Бърка се с миксер на бавни обороти .
Получената шоколадова смес се изсипва с подходящ съд и се пече на 150-170 градуса.


* Не се слага набухвател.



Последна редакция: чт, 22 юли 2010, 20:24 от бибиЯна

# 36
  • Мнения: 309
Пиян сладък салам

Продукти :

400 гр    бисквити
200 гр    пудра захар
100 гр    течен шоколад
100 гр    краве масло
50 мл     прясно мляко
1 амп.    есенция ром
3-4 с.л.  какао
             сушени плодове
             кокосови стърготини

Приготвяне :

Бисквитите се натрошават на не много ситни парчета , към тях се добавят : кравето масло , разбито със захарта , течният шоколад , прясното мляко , есенцията ром , какаото и сушените плодове ( аз използвах сушен ананас ) .Всичко се смесва добре .
Върху хартия за печене ( найлон или фолио ) се изсипва сместа и се оформя правоъгълник .Завива се на руло .
Саламът се оставя в хладилника за два-три часа , за да стегне .След това се маха хартията и се овалва в кокосови стърготини .





Последна редакция: пн, 03 ное 2008, 09:09 от бибиЯна

# 37
  • Мнения: 309
Баклавата на мама

Продукти :

1/2 п .        кори за баница
1ч.ч.          смлени орехи на по-едро
1/2  п.        краве масло
4               яйца
1ч.ч.          брашно
1               ванилия
1               бакпулвер
1кг            захар ( може и кафява )
                 настъргана кора на един лимон

Приготвяне :

Половината от корите се слагат в намаслена тава .Прави се плънка от гореизброените продукти ( от захарта за плънката се използва само 1ч.ч. чаша ).Сместа се изсипва върху корите , а върху нея се слага останалата част от корите.Пече се на умерена фурна.
Сиропът се прави от 1 л вода + останалата част от захарта , т.е. 1 кг без 1ч.ч.
Когато се сиропира , баклавата трябва да е изстинала .
След като"пренощува" в хладилника , баклавата е най-хубава.

# 38
  • Мнения: 309
Бъркана баница 2
       / със сирене , кашкавал и маслини /

Продукти:

3            яйца
2/3 к.     кисело мляко
1 с.л.      сода
5 с.л.      олио
13-15      препълнени лъжици брашно
              сирене , кашкавал и маслини  - на вкус

Приготвяне:

Всички съставки се смесват добре .Пече се на 150-170 градуса 20-30 минути.



Последна редакция: пн, 10 ное 2008, 21:43 от бибиЯна

# 39
  • Мнения: 309
Точената торта на баба

Продукти :

1 коф.    кисело мляко
1 с. л.    сода бикарбонат
2 ч.ч.     захар
2           ванилии
             брашно
2           нишестета


Приготвяне :

От всички продукти ( без нишестетата ) се омесва меко тесто .Разделя се на няколко топки , всяка от които се разточва на кора с дебелина 0.5 см.
Корите се пекат до порозовяване .
Нишестетата се приготвят според указанията на опаковката.
Всеки блат се маже обилно с нишесте .
Тортата се оставя в хладилник да пренощува , за да омекнат добре корите.


* Между блатовете може да се наръсят смлени орехи.

# 40
  • Мнения: 309
Биренки

Продукти:

200-300 мл   бира
100 гр           обезкостени черни маслини
1 глава         лук
1                   яйце
                     листа пресен джоджен
3 1/2 ч.ч.      брашно
2-3 с.л.          зехтин
1/2 п.            бакпулвер
1 ч.л.            сода бикарбонат
100 гр           шунка
1                   червена пиперка ( малка )


2 жълтъка - за намазване

Приготвяне:

Маслините се нарязват. Лукът се наситнява и се запържва в зехтина до златисто. В купа се смесват брашно,бакпулвер и сода. Добавят се лукът, маслините, разбитото яйце, сол, шунката и пиперката - на ситни кубчета , налива се бирата и се разбърква добре. Ароматизира се с наситнен пресен джоджен и се замесва меко тесто.
От тестото се правят неголеми топки , които се мажат с жълтък .
Пекат се на 180-200 градуса до порозовяване .


Последна редакция: ср, 12 ное 2008, 10:29 от бибиЯна

# 41
  • Мнения: 309
Лимонов кекс
    / първоизточник /

Продукти:

1 1/2 ч.ч.   брашно
1 ч.ч.          кисело мляко
1 с.л.          бакпулвер
1 ч.ч.          захар
3                 яйца
1/2              есенция лимон
1/2              есенция ванилия
50 гр          краве масло


глазура

200 г    пудра захар
1/2       есенция лимон
2 с. л.   вода

Приготвяне :

Яйцата се разбиват със захарта .Добавят се разтопеното масло и киселото мляко.Разбърква се добре с лъжица .Добавят се есенциите , бакпулвера и брашното като се бърка на ниски обороти.
Сместа се изсипва в подходяща намаслена и набрашнена тавичка и се пече до готовност.
Изстиналият кекс се залива с гореща глазура от 200 гр пудра захар , 1/2 есенция лимон и 2 с.л. вода ( кипнати за  малко ) .



Последна редакция: ср, 12 ное 2008, 14:50 от бибиЯна

# 42
  • Мнения: 309
Масленки

1 ч.ч.  свинска мас
1 ч.ч.  пудра захар
1 бр.   яйце
           брашно, колкото поеме за меко тесто
           мармалад
5-6 л.  смлени орехи

Приготвяне:

От всички продукти ( без мармаладът и орехите ) се приготвя меко тесто. От него с лъжица се правят сладките ( лъжицата се набрашнява , слага се топче тесто , което трябва да заеме формата на лъжицата -  получават се елипси ) .
След изпичане масленките  се слепва две по две с мармалада. След това единият им край се потапя първо в мармалад после в смлените ядки.
Преди консумация е желателно да престоят едно денонощие, за да могат да омекнат добре.

# 43
  • Мнения: 309
Пиле с горчица и грейпфрут

Приготвяне:

Пилето се нарязва на парчета .
Овкусява се с "Пикантина " , къри ,черен пипер , червен пипер , сол , чесън на прах  - според индивидуалния вкус.
Слага се в подходяща тава и се добавят две-три чаши вода .
Пече се на 200 градуса .
Когато е почти изпечено , всяко парче пилешко се маже с горчица .
Между пилешкото се слагат парчета грейпфрут ( един е достъчен) .
Пече се до готовност на месото.


* Хубаво е грейпфрута да не е много горчив.
* Вместо грейпфрут може да се сложи лимон или портокал , или комбинация от тези тези три цитруса ( потрокал , лимон , грейпфрут ) .

# 44
  • Мнения: 309
Ябълкова сладкиш с карамелена глазура и кокосови стърготини
      / рецептата е от този сайт , но сега не мога да я намеря /

Продукти:

     * 2ч.ч.    бяла захар
     * 50 гр   краве масло
     * 2          ванилии
     * 3          яйца
     * 2 ч.ч.   брашно
     * 1 с.л.    сода бикарбонат
     * 1 с.л.    канела
     * 1 с.л.    сол
     * 2          средно големи ябълки - обелени, настъргани
     * 120 г    смлени на ситно орехи
     * 1 ч.ч.   прясно мляко

   За глазурата :

     * 125 гр  масло или маргарин
     * 10 мл    мляко
     * 120 гр  кафява захар ( аз използвах бяла )

Приготвяне:

В голяма купа се разбиват добре захарта, 50 гр масло, ванилията и яйцата .Следват млякото и 25-30 гр кокосови стърготини .Брашното, содата, канелата и солта се смесват и се добавят към "течната" смес. А след това настърганите ябълки и смлените орехи .Разбърква се добре с лъжица.Сместа се изсипва в подходяща намазнена и набрашнена тава.
Сладкишът се слага в предварително загрята до 180 градуса фурна.След като се изпече , се изчаква сладкишът да се охлади и тогава се вади от тавата.
Прави се глазура от маслото, млякото и кафява захар , които се кипват в малка тенджера докато захарта се разтопи.
Докато е още гореща , с глазурата се полива сладкиша.Най-отгоре може да се наръсят  кокосови стърготини.



Последна редакция: нд, 23 ное 2008, 16:03 от бибиЯна

Общи условия

Активация на акаунт