За тестото:
300 г брашно
100 г масло
1 с.л. сметана
1 яйце
щипка сол
1/2 ч.л. бакпулвер
За плънката:
300-400 г извара
2 яйца
3 с.л. сметана
100-150 г захар
1 с.л. нишесте
400-500 г боровинки
200 г захар
4 с.л. вода
1 с.л. лимонов сок
Приготвяне на тестото: Маслото се намачква с брашното, добавя се солта и бакпулверът, след това сметаната и яйцето. Замесва се меко тесто и се оставя за 20-30 минути в хладилника. След това се изважда, разточва се на тънък лист и с него се покриват намазнени форми за тарталети. Облепва се дъното и се повдига нагоре по стените.
Плънката се приготвя, като се отделят белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват с щипка сол на твърд сняг. Изварата, сметаната, яйцата, нишестето и захарта се разбиват добре и се обединяват с белтъците. Готовата плънка се изсипва върху тестото. Слага се във фурната на 180 градуса за 30-35 минути, докато се зачерви.
Прави се карамел по следния начин: Последните три продукта се разбъркват и се слагат на котлона. Оставят се да се сварят, без да се бъркат и се държат на котлона докато карамелът запчне да покафенява.
Боровинките се сипват върху тарталетите. Заливат се внимателно с карамела на тънка струйка, за да ги облее равномерно. Слагат се във фурната за още 3-4 минути на 200 градусa.
Източник