За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

  • 43 689
  • 597
  •   2
Отговори
# 135
  • Мнения: 20 270
Минавам да похваля Пейчев за рецептата за люти чушки с грозде, всички много ги харесаха:


Иновация с клечки за зъби 😄

# 136
  • София
  • Мнения: 3 184
Темата е замряла, нормално не е време за консервиране. Време е за пролетно почистване. Отново имам много излишни стъклени буркани. Сърце не ми дава да ги изхвърля. Знам, че на някой от вас не ви достигат. Редовно купуваме кисело мляко в буркани, лютеница, събират се. Подарявам ги, мога да ги докарам някъде, София -Борово, Красно село, Княжево..., Перник.  Пишете ми на лични.

# 137
  • Мнения: 15 706
Ще използвам затишието, да благодаря на г-н Пейчев, специално за тази рецепта:
Скрит текст:
Парени рязани камби

Не само, че успях с помоща на инструктажа от сайта, но и станаха много хубави.

# 138
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 445
Темата е замряла, нормално не е време за консервиране. Време е за пролетно почистване. Отново имам много излишни стъклени буркани. Сърце не ми дава да ги изхвърля. Знам, че на някой от вас не ви достигат. Редовно купуваме кисело мляко в буркани, лютеница, събират се. Подарявам ги, мога да ги докарам някъде, София -Борово, Красно село, Княжево..., Перник.  Пишете ми на лични.

в темата за декорации пуснаха идея с буркани и светлинки и се търсеха буркани Simple Smile
ще видя дали мога да я намеря пак.

https://www.bg-mamma.com/?topic=1292167.new#new

# 139
  • Мнения: 5 210
Темата пак ще се раздвижи, от следващия месец започват сладката и компотите.

# 140
  • Мнения: 20 270
При нас в Западна България вали почти всеки ден, слънце няма, а като цъфнаха черешите, сливите и вишните, мина един студ с -4° та ги попари, отделно от влагата са плъзнали всякакви хвърчащи твари, та нещата не са никак розови. Крушите миналата година се чудихме какво да ги правим, то не бяха сладка, ракии, туби с оцет...тази година имаше десетина цвята.
Нещо не съм обнадеждена.

# 141
  • Мнения: 5 210
Ще внесат и пак ще има по пазарите.

# 142
  • Мнения: 20 270
А, ще има разбира се.
За мен проблема е, че вече след като си пробвал домашното, купеното не ти се нрави особено.

Последна редакция: ср, 17 май 2023, 23:21 от Lemy

# 143
  • Sofia
  • Мнения: 1 067
За консервиране на плодове и зеленчуци може да е рано, но Бъза цъфна. И аз направих една доза сироп. Дадоха ми цвят. Не съм стерилизирала. Оставих малко за разреждане в къщи, а другото дадох на дъщерята, за внуците.

# 144
  • Мнения: 3 964
Здравейте, може ли да ми кажете как да си направя “пукани” чушлета- рибки  с чесънче в буркани, ама без да ги варя бурканите?

# 145
  • Мнения: 7 856
Здравейте, може ли да ми кажете как да си направя “пукани” чушлета- рибки  с чесънче в буркани, ама без да ги варя бурканите?
Много лесно, при това траят на стайна температура месеци.
Освен рибките са нужни много винен оцет, сол, чесън и копър.
Предварително подготвяте чесъна и копъра. На рибките им се отчупват дръжките (става много лесно) и започват да се пускат.
Веднага се редят много плътно в буркана, слагат се сол, чесън и копър и се сипва малко оцет. Така, докато се напълни буркана. Залива се с оцет до горния ръб и веднага се завива капачка та. Заради горещите чушки става някакъв вакуум, който е достатъчен. В къщи още се дояждат бурканите от есента.

# 146
  • Мнения: 3 964
Благодаря! Точно такава рецепта исках- бързо и лесно:)
Да попитам още нещо: баба навремето правеше патладжани в някаква гореща марина от оцет, олио, сол и захар май?С чесън пак и ставаха страхотни. Някой знае ли каква е пропорцията на такъв тип марина?

Последна редакция: сб, 20 май 2023, 19:36 от eleaa

# 147
  • Мнения: 4 155
Пуснете на търсачка в темата. Рядко сполучлива е рецептата - с престой на маринованите патладжани в хладилник.

# 148
  • София
  • Мнения: 14 011
Аз чушлета първо ги опуквам на сух тиган и после ги задушавам с олио, чесън, морков, сол, захар и магданоз. Слагам ги в буркан без марината - само в соса, който са пуснали. Затварям и държа вхладилника. Издържат с месеци.

Последна редакция: сб, 20 май 2023, 21:55 от Fever Ray

# 149
  • Мнения: 3 964
Аз чушлета първо ги опулвам на сух тиган и после ги задушавам с олио, чесън, морков, сол, захар и магданоз. Слагам ги в буркан без марината - само в соса, който са пуснали. Затварям и държа вхладилника. Издържат с месеци.
Може ли пропорции?Това ми се струва, че ще стане и за другите чушки-сиврии.
Аз иначе обожавам патладжан, но зимата някак си ми идва малко безвкусен…

Общи условия

Активация на акаунт