Président търси вашите рецепти за вълшебни зимни празници!

  • 20 315
  • 719
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 32
Пуйка по Английски

Продукти:
пуйка
60 г брашно
60 г масло
1/4 сметана
1/2 кутия аспержи
500 г целина
800 г моркови
250 г млад грах
магданоз
1 жълтък
лимонов сок
черен пипер
сол

Приготвяне: Пуйката се посолява отвътре и отвън със сол и черен пипер и се вари 60 минути. По време на варенето се поставят целината, грахът, аспержите и морковите. Прецежда се бульонът, запържва се брашно в горещо масло и се залива с течността. Прибавя се лимоновият сок и се кипва. Маха се от котлона и се прибавя жълтъкът и сметаната. Пуйката се сервира в чинии, като се украсява с морковите, граха, целината и аспержите и се полива със соса.

# 676
  • Мнения: 32
Телешки котлети с шунка и вино

Продукти:
4 телешки котлета
80 г шунка
1 ч. ч. сухо бяло вино
4 с. л. олио
2 глави лук
2 моркова
40 г краве масло
2 с. л. галета
1-2 зърна хвойна (по желание)
2 с. л. лимонов сок
щипка риган
магданоз
сол
черен пипер


Приготвяне:
Начукайте котлетите от двете страни с дървено чукче и ги измийте. Намажете ги със смес от лимоновия сок, ригана, черния пипер, солта и счуканата хвойна и ги оставете 30 мин. да поемат ароматите. Сгорещете олиото и изпържете котлетите от двете страни. Извадете ги и в същата мазнина запържете нарязания на ситно лук и остърганите и нарязани на кубчета моркови.

Прехвърлете изпържените зеленчуци в тавичка, отгоре наредете котлетите, върху всеки котлет сложете по малко нарязана на ситно шунка, налейте виното и 1 ч. ч. гореща вода и поръсете със смесената със ситно нарязания магданоз галета. Сложете върху котлетите и по едно парче масло и запечете в предварително загрята слаба фурна, докато месото омекне, а водата се поизпари.

# 677
  • Мнения: 940
Разкошна лека салата- торта
1, 5 кг картофи- обелени, нарязани- сварявам, пасирам докато са още горещи, добавям масло и сол на вкус
1 майонеза смесвам с половин кофичка кисело мляко, осолено на вкус
100гр шунка- нарязвам на тънки и ситни парченца
100гр кашкавал
4-5 сварени яйца
С половината от картофите правя блат върху средно голяма тавичка, поливам с половината смес от майонезата  и киселото мляко
Поръсвам обилно с парченцата шунка
Полагам вторият блат от картофи и отново заливам с остатъка от майонеза и кисело мляко. Настъргвам кашкавала обилно и декорирам със сварените яйца и всичко което може да се използва от хладилника. Хубаво е да добавим малко зеленинка- от магданоз

# 678
  • Мнения: 32
Новогодишен пай


Продукти:
500 г брашно
250 г захар
250 г масло
1щипка сол
1чаена чаша прясно мляко
2 банана
2 ябълки

Приготвяне:

Тестото се разделя на две. В намаслена и поръсена с брашно тавичка се поставя едната половинка, върху нея се редят нарязаните на колелца плодове, а върху тях се поставя другата част от тестото, което е на лентички, наредени шахматно. Пече се на 220 градуса до златисто. Пожелание върху всяко парче може да се постави по една топка сладолед.

# 679
  • Мнения: 940
Гювечета
На скара изпичам кебапчета, къфтета и пържоли
Пържа картофи
В масло задушавам малко лук и гъби 
Нареждам в гювечето от всичко и пека във фурната

# 680
  • Мнения: 11
Солена Новогодишна Торта

Необходими Продукти
крема сирене - 125 г
яйца - 4 бр.
извара - 3 с.л.
майонеза - 1 бр.
моркови - 2 бр.
картофи - 9 бр.
чесън - 3 скилидки
кашкавал - 60 г
шарена сол
черен пипер
магданоз
сол

Начин на приготвяне
Сварете картофите и морковите и още топли ги намачкайте. Разделете сместа на две части.

В голяма купа смесете изварата, крема сиренето и майонезата. Овкусете със сол, магданоз и черен пипер.

Сварете яйцата и ги нарежете на кръгчета.

Сипете половината картофи във форма с падащо дъно и ги притиснете хубаво.

Сипете отгоре млечната смес и наредете кръгчета яйца.

Поръсете с шарена сол и сложете останалите картофи.

Продължете да редите солената торта в същия ред.

Поръсете я с настърган кашкавал и я украсете по ваш избор с различни зеленчуци.

Сложете я в хладилник за няколко часа.

Солената Новогодишна Торта е страхотно ястие за всяка трапеза.

# 681
  • Мнения: 32
Щрудел с готови кори

Приготвяне:
1 ч.ч. захар
3-4 ябълки
1 ч.ч. орехи
1 ч.л. канела
1 пакет готови кори
олио

Настържете ябълките и размесете със захарта и нарязаните на едро орехи. Добавете канелата. Разтворете корите. Поръсете първата с олио (1-2 суп. лъж.) и отгоре разпръснете 2-3 лъжици от сместа. Навийте на руло и поставете в намазнена тавичка. Повторете с останалите кори до изчерпване на плънката. Поставете в умерена фурна за около 20-30 мин. (до зарозовяване).

Поднесете щрудела охладен. По желание можете да поръсите с пудра захар.

# 682
  • Сф
  • Мнения: 10 702
Печен заек на фурна
ПРОДУКТИ:
за
8
 порции
3 кг заек
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 ч.л. джоджен
1/2 ч.л. черен пипер
сол
2 с.л. олио
1 ч.ч. вода
Заекът (3 кг) се почиства от вътрешностите, като дробчетата му се запазват, тъй като ще се използват за плънката.
В дълбок тиган се задушава в малко олио ситно нарязаният лук (1 глава). Щом омекне, към него се добавят ситно нарязаните дробчета, оризът (1 ч.ч.) и подправките - джоджен (1 ч.л.), черен пипер (1/2 ч.л.) и сол. Пържат се, докато оризът стане прозрачен.
С получената плънка се пълни заека, след което старателно се зашива с подходящ и здрав конец. Заекът се поставя в дълбок съд, залива се с вода (1 ч.ч.) и се покрива с фолио. Пече се в продължение на час и половина при температура 200 градуса. След това фолиото се отстранява и заекът се пече още половин час при 180 градуса, като често се полива със соса, образувал се при печенето. По този начин месото се гланцира и придобива страхотна и апетитна коричка.
Може да се добавят зеленчуци отстрани или картофи, по ваш вкус!

# 683
  • Мнения: 940
Баница с късмети
1пакет кори за баница
За плънка- сварявам предвалрително 150гр ориз, докато е още топъл добавям към него сол на вкус и масло, а след като изстине и сирене и 2 яйца
За голяма тава ми са необходими 5Х2 кори
Поръсвам сместа от плънката върху корите, добавям малко олио, овивам корите и редя в предварително намазнената тава. Пека на горна и долна фунна на 180градуса до готовност /златисто/
Късметите забождам отгоре на клечки за зъби

# 684
  • Мнения: 11
Перфектната турска баклава

Необходими Продукти
масло - 200 грама
каймак - 3 - 4 с.л. с връх (или заквасена сметана)
орехи - 200 грама (равни количества орехи и шамфъстък)
шамфъстък - за поръсване (около 30 грама)
пшеничен грис - 3 пълни лъжици
кори за баклава - 250 грама
прясно мляко - 2 ч.чаши
СИРОП
бяла захар - 350 грама
канела - 1 щ.
кафява захар - 2 с.л.
вода - 450 мл
лимонова кора - 1 лентичка
портокалова кора - 1 лентичка
ванилия - 1 бр. (0.2 г)

Начин на приготвяне
Загрейте едната чаша мляко. Смесете другата чаша мляко с гриса и ги прибавете към затопленото мляко.

Варете крема до сгъстяване, като не спирате да бъркате. Свалете от огъня и когато се поохлади, добавете каймака и разбъркайте.

Наситнете ядките. Отделно разтопете маслото на слаб огън.

Вземете корите за баклава. Намажете една от тях с масло и поръсете с орехи. Сложете втората и пак поръсете с ядки.

Процедирайте по същия начин докато наредите половината количество кори. Сипете отгоре плънката с гриса и отгоре продължете да редите по същия начин и втората половина кори с орехи.

Останалото масло нарежете на парчета и оставете настрана.

Загрейте фурната на 150 градуса. Изпечете баклавата до хубаво изсушаване. Няколко пъти я изваждайте и намазвайте обилно с масло.

Когато повърхността придобие апетитен златист загар, извадете и охладете. Оставете баклавата да престои така за 24 часа в хладно помещение. Така ще изсъхне още по-добре.

Пригответе захарния сироп от посочените за него продукти. Варете в продължение на около 15 минути.

Махнете цитрусовите корички и сипете 2-3 капки лимонов сок. Залейте горещия сироп върху баклавата и оставете да се напои хубаво.

Поръсете я с фино смлян шамфъстък, който може да запечете на сух тиган (ако ядките са сурови).

Перфектната турска баклава е готова.

# 685
  • Мнения: 32
Салата за Нова година

Продукти:
Една консерва риба тон
1 пакет замразена царевица,
1 пакетче ролца от раци
1 глава лук
майонеза, черен пипер, сол, кисело мляко, копър

Приготвяне:
Лукът се нарязва на кубчета и се смесва с рибата тон, ролцата от раци се нарязват на колелца или на по-дълги парчета и се прибавят към рибата. Царевицата се сварява и се прибавя. Прибавя се черен пипер. Всичко се разбърква добре.

Оставя се да се поемат миризмите и преди сервиране се залива с дресинга от майонеза, смесена с кисело мляко и овкусена със сол. накрая се слага нарязан копър.

# 686
  • Мнения: 940
Свежа салата
По еднакво количество от:
Цвекло
Моркови
Зелена ябълка
Бяла ряпа
Настъргвам на ренде зеленчуците и ябълката, овкусявам с олио, оцет и сол.
Получават се интересни цветове

# 687
  • Мнения: 11
Лесни новогодишни сладки

Необходими Продукти
яйца - 2 жълтъка и 2 белтъка
масло - 1 пакетче краве
захар - 2 с.л. пудра
брашно - 1/2 ч.ч.
канела - 1/3 ч.л.
орехи - смлени, за овалване
захар - кристална, за овалване

Начин на приготвяне
Разбийте жълтъците с омекнало масло и при непрекъснато биене добавете пудрата захар и брашното.

Оформете от полученото тесто топчета с големината на орех. Всяко топче оваляйте в

в разбитите на сняг белтъци, после в смесените смлени орехи и кристалната захар.

Нареждайте ги в тава, застлана с хартия за печене и сложете да се пекат в предварително загряна на 180 градуса фурна до готовност.

# 688
  • Мнения: 32
Пълнена гъска

Приготвяне:

Продукти:
1 голяма замразена гъска (може и голямо пиле)
300 г гъби
2 глави лук
2-3 скилидки чесън
1 кафеена чашка ориз
чер пипер
1 ч. л. босилек
1 ч. л. риган
сол
олио за задушаване на плънката
червен пипер

Особеното на тази рецепта е, че гъската (пилето) трябва да се обезкости докато не е добре размразена, най-добре със медицински скалпел или с тънък остър нож, но така че да се запази целостта на птицата.
Приготвя се плънката, като се задушават продуктите:
- ситно нарязаният лук и чесън;
- гъбите, нарязани на дребно;
- оризът и подправките.
Птицата се осолява отвътре и се пълни с приготвената плънка. Напълват се и прорезите на бутчетата.
Зашиват се всички отвори и се поставя в намазана с мазнина тавичка и се сипва малко вода.
Поставя се във фурната да се пече и след като се зачерви леко отвън се покрива с фолио.
Пече се около 2 часа (ако е пиле) и около 3 часа (ако е гъска) на по-слаба фурна.
Маха се фолиото и се запича отвън да се зачерви. При сервирането птицата се реже с остър нож на порции без да се разваля цялостния й вид.
Птицата може да се изпече и в голяма йенска тавичка с капак без да се отваря капака.
Ястието може да се приготви за коледа, като около гъската се нареди нарязано кисело зеле.
ДОБЪР АПЕТИТ!

# 689
  • Мнения: 940
Солена торта
Изпичам предварително  катми намазани с масло
Правя смес от майонеза и кисело мляко- обкусено със сол на вкус
Нареждам катма за блат, поливам със сместа от майонеза, реда колбас /шунка, шпеков салам или суджук- с което разполагам/. Настъргвам кашкавал. Така редя няколко пласта /до 6/ за да не стане много висока. Най- отгоре украсявам по въображение

Общи условия

Активация на акаунт