Зимнина ВЪВ фризера!

  • 30 877
  • 103
  •   1
Отговори
# 60
  • София
  • Мнения: 56
Тиквички, чушки, сврен боб, грах, зелени подправки всякакви това са задължителни неща в моя фризер!

# 61
  • на Земята
  • Мнения: 174
тиквичките как се замръзяват? освен ,че се режат на кръгчета,нещо обработват ли се?

# 62
  • София
  • Мнения: 6 166
Аз не ги обработвам допълнително. Обелвам, режа по дължина и замразявам. После при готвене не ги размразявам. Ползвам ги за крем-супа, готвени с ориз и мусака. Не съм опитвала да ги пържа или пека на скара, както правя с пресните.

# 63
  • на Земята
  • Мнения: 174
Мерси! А за пържене не стават ли?

# 64
  • София
  • Мнения: 6 166
Не съм опитвала, защото мразя да пържа. В останалите ястия са си перфектни. Аз замразявам около 10кг.

# 65
  • София
  • Мнения: 39
Аз замразявам всякакви летни зеленчуци (+тиква -есента) и зелении (магданоз, копър, девесил, джоджен, босилек), без домати- предпочитам ги консервирани в малки бурканчета, а и не готвя много често с домати.

 Ще ви дам идейка за замразяване на плодове (праскови, нектарини, пъпеш, боровинки, ягоди, малини...)за зимата: ползвам контейнерчета от по 100мл (стерилните от аптеката), купувала съм ги първо за съхранения на кърма, а сега си ги ползвам за плодовете и са ми много практични, защото са точно дозичка за едно хранене като десертче на детенце или добавяне към кремчета,  към кисело мляко и т.н.
 Simple Smile

# 66
  • Мнения: 126
  Ние също замразяваме зелен боб, печени чушки - необелени , печен патладжан , грах .Искам някой да сподели , ако е слагал краставички - настъргани или нарязани след като ги извади зимата не са ли измръзнали - понеже нали съдържат доста вода.

# 67
  • под тепетата
  • Мнения: 9 595
Чета, чета, чета...и се чудя, че повечето не бланшират зеленчуците. А нали все пак освен като количество, вид и вкус трябва да има и някакво качество  храната ? Краставици може да се замразят, но ще ядеш някаква маса без нищо полезно в нея.
Smiley* си е направила труда да препише половината книга за фризер, но кой ли го чете?!
 

# 68
  • Мнения: 22 867
 Ние също замразяваме зелен боб, печени чушки - необелени , печен патладжан , грах .Искам някой да сподели , ако е слагал краставички - настъргани или нарязани след като ги извади зимата не са ли измръзнали - понеже нали съдържат доста вода.

Аз не съм, но моя позната винаги си слага в пликчета замразени на дозички и твърди, че тараторът с тях бил като лятото. Не ги размразява предварително, направо ги слага в млякото. Все се каня да пробвам и така си стоя с каненето. Grinning

# 69
  • Мнения: 1 726
Аз бланширам нещата за готвене, защото така заемат по-малко място. Доматите са 90% вода и не си струва да се замразяват за готвене, според мен. Краставиците ги замразявам настъргани и после размразявам за таратор, вкусът е като на прясна краставица, само че не хрупа  Peace

# 70
  • София
  • Мнения: 6 166
Smiley* си е направила труда да препише половината книга за фризер, но кой ли го чете?!
 

 Embarassed  Уж четох, но това за задължителното бланширане ми е убегнало. Колкото и да не ми харесва, явно ще трябва да се мине през тази процедура.
Smiley*,   bouquet.

Всяка година пропускам точния момент за някой продукт. Сега ще се възползвам от темата да попитам какво замразявате в момента.

# 71
  • Мнения: 311
В момента замразямав зелен боб /бланширан/, настъргани тиквички и тиквички на кубчета, краставици, който иска.
От плодовете има ще кайсии, започват сините сливи.

ПП: А, и пукани чушлета /люти/.

# 72
  • София
  • Мнения: 39
Аз не съм привърженик на бланширането, защото и с него част от полезните вещества в плодовете и зеленчуците се изпаряват. Затова, някои могат да го препоръчват, но не е задължително да споделяме еднакво мнение. Например: изключено е да блaнширам праскова!!! ... и след това да я посипя със захарен сироп!!! Според мен хем става кафеникава на цвят, хем добавям ненужно количество захар- а аз приготвям плодовете за малко бебе и се старая да сведа до минимум сладкото поне до колкото е възможно. Кое му е здравословното и полезното на подобна обработка за замразяване? Ако ще слагам захар като замразявам, а и преди това ще бланширам...каква е разликата тогава с компота???

Съвсем с приятелски чувства написах поста си, дано да не ме разберете погрешно Simple Smile

# 73
  • Мнения: 22 867
Аз не съм привърженик на бланширането, .............


Аз също нищо не бланширам. Измивам хубаво, подсушавам, нарязвам, слагам в пликчета и прибирам във фризера, от години така правя. Peace

# 74
  • Мнения: 1 726
Бланшират се само нещата, които после подлежат на термична обработка. Naughty

Общи условия

Активация на акаунт