Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

  • 73 915
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
  • София
  • Мнения: 140
Здравейте, купих си готов квас от елда. Направих няколко пъти хляб с него и го подхранвах с брашно от елда. Дали мога да го подхраня с друг вид брашно или ще го разваля?

# 661
  • Мнения: 1 352
Благодаря ви, Тони и Джемма  Hug. Точно тази май беше рецептата, имам спомен, че имаше 300 мл. вода, но не бях сигурна.
Аз реших да си изчакам кваса до утре, тъкмо е взел да си увеличава обема. Дано да стане хляба, че голям мерак имам!

# 662
  • Мнения: 660
Дано, Мариета! Да покажеш какво се е получило. Вярвам, че ще стане чуден. Peace

Марта M, нямам опит с квас от елда, но ако те пристеснавя дали ще се получи, може да отделиш една част от него и да го захраниш с друго брашно. Ще видиш дали ще се получи добре... мисля си, че няма да му се отрази по негативет начин, защото съм захранвала квас от бяло с пълнозърнесто брашо, ръжен квас с бяло брашно и подобни разни комбинации. Елдата ми се струва също не толкова капризна, ама знам ли?

# 663
  • Мнения: 1 352
Току що го извадих от фурната, станал е, но имах само бяло брашно, днес ще си купя типово и ядки и ще замеся друг. Ще направя сандвичи за училище на детето утре с него  Simple Smile.
Ето го:

# 664
  • Мнения: 660
Чуден е станал! Браво! Моите за училище предпочитат питки и предимно малки питчици им правя. Wink

# 665
  • Мнения: 9 991


Ето да ви покажа бозата, която правих по рецептата на дядо хаджия, още втасва обаче...


Искам я тази рецепта, къде да я чета ?

# 666
  • Мнения: 660
Няколко страници по-напред в темата - пост на дядо хаджия. Peace

# 667
  • Мнения: 5
Бозата на дядо Хаджия е на 38 стр.И аз скоро ще пробвам.

# 668
  • Мнения: 9 991
Само ръженото брашно , защо седи така бяло , моето е и пълнозърнесто и така не разбрах дали се беше препекло или не , но пропорциите бяха други и ми не беше получило рядко. Мерси ви за споделената рецепта.   bouquet

# 669
  • София
  • Мнения: 140
Тони   bouquet

# 670
  • Мнения: 307
Здравейте, снощи сложих да правя козунак, но не ми се получи никак не се надигна. В събота ми стана перфектен козунака, но свърши. Тази сутрин мъжа ми и децата ми се подиграват, че съм ги оставила гладни. Сложих още един и пак нищо не стана.
Проблема е, че не се надигна никак.
Странно, но за това време нахраненета закваска направо се взриви.
В последен опит да оправя нещата сложих още течност и закваска и есенция

Закваската ми е вече на 1 година и всеки ден си я храня по 2-3 пъти и става страхотен хляб с нея, даже като е по-топло втасва за 2-3 часа, вместо 4.

Някакви идеи как да си оправя козунака, че не ще да го хвърлям. Мъж ми се базика че вече 24 часа правя козунак и само му умрял на корема козунака тъй и не се виждал този козунак.

# 671
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Вно като не става със закваска, можеш да го оправиш с мая. Разтваряш маята с топличко мляко и омесваш с брашно. след това сместваш двете тесто, като ги омесваш хубаво. Друг начин няма за оправяне. Другият начин е  само ако ти трябват тухли единички за стоеж. Simple Smile

# 672
  • Мнения: 307
Мерси Джема, ама за съжаление късно видях, но поне за друг път ще знам да са не излагам така.

Да снощи имах 2 тухли за строеж Simple Smile Simple Smile в крайна сметка.

Сега съм сложила да се пече хляб ще видим за сега топката добре върви в 15 ч като изпека ще кажа дали поне базовия хляб се е получил, че от 3 дни меся и пека и все тухли за строеж Simple Smile

# 673
  • Мнения: X
sinapovaaya , странно е това за козунака....аз тази година два пъти правих козунаци с квас и двата пъти станаха чудесни.Използвах рецептата на Пина, от козуначената тема, като замених маята с около 200 гр квас.Омесих ги вечерта, втасваха цяла нощ.Надигнаха се идеално.А у дома дори не е толкова топло, през нощта си е направо хладно.

Ако искаш, сподели какво точно си правила, за да открием грешката.

# 674
  • Мнения: 1 352
Момиченца, момиченца, бързам да ви се похваля. От третия опит ми се получи това, което исках! Ето тези питчици току що изкарах от фурната - пухкави, мекички, с хрупкава коричка, все едно са месени с мая! В тестото сложих няколко белтъка. Страхотни са!

Общи условия

Активация на акаунт