Притеснявам се, да не се окаже някаква луксозна тенждера, защото имам хубав комплект тенджери и не ми се трупат уреди. Какво е предимството да се готви гювеч или кекс в него, вместо в тава? Какво пестите като време ( защото, извинете ме, но всички рецепти, които чета, се приготвят за по час-два, да не говорим за едно мляко, което се варило 1 час). Ергономичен ли е уредът и можете ли да го сравните с една обикновена кухненска печка по консумация. Не стара, не купена вчера, а някаква стандартна печка с котлони и фурна.
Има го в магазините, на промоция е, но не знам каква ми е точно мотивацията да се бръкна за него.
Моля да ми отговорите и ако си струва, Дядо Коледа ще ми го остави на кухненския плот.
Аз не съм някаква страхотна домакиня. Тази машина с какво ще ми помогне или човек трябва да обича да се върти из кухнята, за да я оцени? За какви хора е по-подходяща - умеещи добре да готвят, нямащи време да готвят или нямащи нито време, нито желание да готвят, но.. готвят.
Знам, че това е субективна преценка, но насочим темата малко в тази посока, предполагам, че много хора ще намерят отговори на въпросите, които ги интересуват, но няма как да проведат такъв подробен разговор с консултантите в търговските центрове.
Колкото пъти съм правила кекс във фурна,все се напуква яко,все е изгорял,залепнал по тавата-яко търкане.В Кукъра като изсипах сместа след 45мин като отворих имах чудесен кекс,тенджерката се почиства много лесно,нямаше залепнало.
Когато готвих яхния,пак сложих всичко вътре и след 50мин идеално задушени моркови(мъжа ми все мрънка,че всеки път леко ми хрупали,е този път беше очарован),отворила съм капака 1-2 пъти да разбъркам,все пак подправките да се разнесат навсякъде.
Готвих и леща,задуши се за 20-30мин,не изпуска много пара уреда и е достатъчно аспиратора да ми е пуснат на 1-ва степен,с тенджерата е пуснат на 2-ра или 3-та,постоянно следя да не изкипи.
Пържих и наденички,без капка олио,изпекоха се идеално,загоряло по съда нямаше и понеже е дълбок,кухнята ми се запази чиста,а не като на котлона и да ми пръска навсякъде.Може да се мие в миална машина.
Не знам тефлонова ли е тенджерката отвътре,но тефлоновите тигани не смея да ги слагам в миалната,на единия ми тиган,като пече мъжа ми пържоли,загоряха и няма миене тоя тиган,че нали го пазиш и да не се надраска.Днес ще пробвам питка да изпека,ако и това ми се получи,ще е страхотно.
-Когато правих пълнени чушки,не ми хареса това,че не можах да ги запека,не знам за мусака дали ще стане,да се запече заливката.Някъде в темата мернах да се пише за мусака,но не допрочетох.
Определено уреда не замества фурна,за котлоните още не съм сигурна.Но е идеален заместител на тенджера под налягане,в която аз не готвя,защото ме е страх.
Успех в решението.