Звездни Компромати- Май'26

• 217 263
  • 2 363
  •   3
Отговори
  • Rock & Roll feeling ...

„Miss Dior “ : История за кураж с мирис на цветя  

Гестапо я измъчва 45 минути, държайки я под водата на ледена вана, докато едва не се удави.Тя никога не казала нито едно име. Години по-късно брат ѝ кръстил най-известния парфюм в света на нея.

Лятото на 1944 г. Париж.
Катрин Диор е отведена на 180 Rue de la Pompe, елегантна сграда в 16-ти окръг, превърната в център за мъчения от френски сътрудници, работещи за Гестапо.
Те поискали имена. Кой друг е бил в мрежата на Съпротивата? Кои били контактите й? Къде се криели другите?

Катрин отказвала.

Те я бият. Събличат я. Завързват ръцете ѝ и я завличат до банята.
...потопили я в студена вода и я държали докато едва не се удави.

После вдигали главата ѝ и питали отново.
Това продължило четиридесет и пет минути.
Два дни по-късно я връщат отново.
Часове потопени в ледена вода.

Това била Катрин Диор - жената, която е вдъхновила един от най-емблематичните парфюми в историята.
Но ароматът, който сега предизвиква парижка елегантност, започва с нещо далеч по-мрачно: френски борец от съпротивата, който оцелял от мъченията на нацистите и концентрационните лагери.

Катрин е родена през 1917 г. в Нормандия, и е дванадесет години по-малка от брат си.
Майка им отглеждала красиви градини, пълни с рози и жасмин.
И двете деца наследили любовта ѝ към цветята – това би оформило живота им по начин, който никой не може да си представи.

Идиличното им детство приключва, когато майка им си отива през 1931 г., а семейното богатство е загубено при катастрофата през 1929 г. Докато Кристиан заминава за Париж, за да преследва модата, Катрин останала в Прованс, отглеждайки зеленчуци, за да оцелее.
Тогава идва войната...

През 1941 г., докато пазарува... тя слушала за генерал дьо Гол.
Катрин се среща с Hervé des Charbonneries, член на френската съпротива.

... влюбват се ...

И Катрин намира своята цел.
Тя се присъединила към разузнавателната мрежа на F2 с кодовото име „Каро“. Тя събирала информация за придвижването на немските войски, съставяла доклади, предавала информация .

В началото на 1944 г. Катрин се премества в апартамента на Кристиан в Париж, където продължила работата си. Кристиан е домакин на нелегалните срещи на Съпротивата, рискувайки собствения си живот.

На 6 юли 1944 г. Катрин отива на среща с контакт на Place du Trocadéro.
Било е капан. Цялата ѝ мрежа е предадена.
Двадесет и седем души са арестувани в този ден. Техният лидер е изтезаван до смърт.
Катрин оцелява след тежки мъчения.
Но на 15 август 1944 г., само десет дни преди освобождаването на Париж, тя е натоварена на влак за Германия.

Тя пристига в концентрационния лагер Равенсбрюк на 22 август. Затворник номер 57813.

Равенсбрюк е проектиран  за жени.
Когато Катрин пристига, 40 000 затворници са натъпкани в съоръжение, построено за 6 000. Около 50 000 жени ще останат завинаги там.
Катрин е прехвърлена между множество лагери – принудена да прави експлозиви в мина и да полага изтощителен труд във фабрики, предназначени за изработка на различни части за немските военни нужди.

...мъченията, на които тя е подложена, оставят трайни белези и Катрин, тя никога не могла да има деца.

През април 1945 г. по време на „марш на смъртта“ , някъде в централна Германия, тя е освободена при настъплението на съюзниците.

... хоспитализирана е за месец.

Връща се в Париж на 28 май 1945 г. Кристиян я срещна на гарата.
Не може да я познае...
Обичаната му сестра била толкова изтощена, толкова променена от целия ужас...

В следващите години Катрин бавно възстановява живота си.

Тя стартира бизнес с цветя, като става една от първите жени във френската история, лицензирани да продават рязани цветя.

Междувременно Кристиан ще промени модата завинаги.
На 12 февруари 1947 г. Кристиан Диор представя първата си колекция – „The New Look.“ Това го направи най-известният моден дизайнер в света.
Същата година той пуска и първия си парфюм.

Според легендата Кристиан е търсил име, как да назове аромата, когато Катрин влиза в стаята... неговият сътрудник възкликнал: „Ah, voilà Miss Dior!“ („Ето я госпожица Диор!“)

Кристиан отговоря мигновено: "Мис Диор - това е името на парфюма ми! "

Кръстил го е на сестрата, която е рискувала всичко, която е защитавала другите чрез невъобразима болка, която се е върнала при него разбита, но непобедена.
През 1952 г. тя свидетелства на процеса срещу Rue de la Pompe Gestapo. Тя дала подробни показания за това, което ѝ е сторено и назовава жените, които са страдали заедно с нея, някои от които никога не се прибират у дома.
Тя е наградена с „Croix de Guerre“, кралския медал за храброст и е обявена за шевалиер на Почетния легион.

Кристиан използва богатството си, за да купи земя в Грас, близо до дома им от детството. Катрин става експерт в отглеждането на рози, жасмин и лавандула за парфюмерната индустрия. Тя продава цветята си на къщата на Диор.
Когато Кристиан си отива през 1957 г. на петдесет и две години, Катрин поема отговорност за неговото наследство.Тя помогнала за създаването на „Musée Christian Dior“ в родния им град.

Катрин Диор си отива на 17 юни 2008 г., на деветдесетгодишна възраст.
... прекарвайки последните петдесет години от живота си заобиколена от цветя.

Когато един млад ветеран веднъж я попитал как е преживяла всичко, което е изтърпяла, тя му казала: "Обичам живота, Обичайте и вие живота. "

Сега, всеки път, когато някой отвори малко шише „мис Диор“, той – независимо дали го знае или не – почита жена, която е избрала мълчанието пред предателството, която е издържала на мъченията, вместо да произнесе едно име, и която е излязла от най-мрачната глава на ХХ век, за да прекара дни в отглеждане на красота.

Парфюмът никога не е бил само парижки блясък.

Става въпрос за оцеляване. За любовта. За упоритото настояване да отглеждаш нещо красиво, дори след като всичко е унищожено.

Като самата Катрин.
Heart

Последна редакция: пт, 01 май 2026, 06:01 от Летящ Кактус

# 1
Благодаря за новата тема! Благодаря за историята!
Тежка съдба, за която не подозирах стои зад този парфюм.

# 2
  • Пловдив
Благодаря за темата! Flowers Sunflower

Катрин Диор и Ерве де Шарбонери в техния магазин за цветя:

Скрит текст:

# 3
Не мога за цитирам клипчето от тикток, което беше пуснато в миналата тема, но ми е много жал за Андреа. Въобще не е на център, милата.

# 4
Честита ни нова тема и честит първи ден на най- хубавия месец❤
Кактусче, интересно начало, както винаги! ❤🌸🙏

Зуека празнува РД:

# 5
И аз благодаря за темата, Кактус!
Интересувам се от парфюми и зная историята на Мис Диор. Какви личности! Липсват в нашето съвремие такива.
Кактус, много ми харесва твоят стил на писане!
По отношение на Борче Ристовски аз съм 1000+. Харесваше ми гащеризона, който беше направил за бала на Мари на Гала. За времето си беше уау. От тримата: Борче, Галена и Добри, аз съм безусловен фен на последния. За мен - най-добрия по нашите ширини.

# 6
Много красиво начало на темата! Благодаря за положения труд! При всяка тема си личи, че е направена с отношение!

На мен ми е неудобно да гледам и коментирам Андреа. Имам чувството, че сякаш се подигравам на болен човек.

# 7
Кактус, благодаря!
Зуека вече не се боядисва и е напълнял. Измори се да се прави на млад

# 8
E, на 60 вече няма за кога и за къде...

# 9
Доста неудобно ми стана от Андреа.

# 10
Благодаря за новата тема и новата интересна история в началото!
Андреа освен съжаление, нищо друго не мога да кажа... Не можа да се вземе в ръце, а можеше да има друг, хубав живот.
Зуека изглежда щастлив, дано да е така!

# 11
Благодаря за темата, Кактусче! 🌹Парфюмите са моята страст и ми беше много интересна историята, която си споделила. Каква жена! ❤
Тази пък Темелкова, какво има да мачка Зуека, много неприятен израз.

Последна редакция: пт, 01 май 2026, 10:05 от *Амбър*

# 12
Каква невероятна история за Мис Диор! Имала съм парфюма, не съм подозирала, че е кръстен на сестрата и през какво е преминала. Значи това е парфюм за силни жени! 🌹
Благодаря за темата! 🪻

# 13
Страхотна история и отново много интересна информация!

Благодаря!!

Честит празник!

Зуека ми е много неприятен, съжалявам, ако обидя неговите почитателки.

# 14
Кактус, благодаря за местенцето ни! Винаги с толкова грижа подхождаш.
   Изключително интересна и вдъхновяваща история, благодаря!

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт