Д-р Стефан Чанг и "Тайните на отслабването"

  • 34 963
  • 336
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 148
Давай поред щом така е написана книгата предполагам че ще е най-добре Peace

# 61
  • Варна
  • Мнения: 40
ДАОИСТКАТА ТЕОРИЯ ЗА ФИЗИОЛОГИЯТА И ЗДРАВЕТО

      ПЕТТЕ ХРАНИТЕЛНИ ВКУСА

            СЛАДЪК

БАДЕМИ,ФАСУЛ,ГРАХ,ТРИЦИ,ОРЕХИ,ЗЕЛЕ,СЛАДКИШИ,ЗАХАРНИ ИЗДЕЛИЯ,КОНСЕРВИРАНИ ПЛОДОВЕ,МОРКОВИ,ЖИТНИ РАСТЕНИЯ,КОКОСОВ ОРЕХ,ЦАРЕВИЦА,КРЕМ,КРАСТАВИЦА,СУШЕНИ ПЛОДОВЕ,ПАТЛАДЖАНИ,ЖЪЛТЪК-РАЗБИТ С МЛЯКО И ЗАХАР,БОБ,БАКЛА,МЕД,СЛАДОЛЕД,ПЛОДОВ СОК,КАРФИОЛ,САЛАТА,МЕЛАСА,МЛЯКО,МЛЕЧНИ НАПИТКИ,ОВЕСЕНО БРАШНО,СЛАДКАРСКИ ИЗДЕЛИЯ,ФЪСТЪК,ГРАХ,ЛЕШНИК,ТОРТИ,ПУДИНГИ,ТИКВА,ОРИЗ,ШЕРБЕТ,ГАЗИРАНИ НАПИТКИ,ТИКВИЧКИ,НИШЕСТЕ,ЗЕЛЕН ФАСУЛ,ЗАХАР,СЕМКИ-СЛЪНЧОГЛЕДОВИ.


            КИСЕЛ

СОС(ГОТВЕНЕ),ХЛЯБ,МЪТЕНИЦА,ЗЕЛЕ,РИБИ-СЛАДКОВОДНИ,ПЛОДОВИ СОКОВЕ-ПОВЕЧЕТО,СУРОВИ ПЛОДОВЕ,ЧЕРЕН ДРОБ(ВСИЧКИ ВИДОВЕ),МАЙОНЕЗА,ЧЕРВЕНИ МЕСА,КОНСЕРВИ С ОЦЕТ,ПОДПРАВКИ ЗА САЛАТА,САЛАМ,КРЕНВИРШИ,КРЕМ,БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ,СОС ТАРТАР,ПУЙКА,ОЦЕТ,МАЯ,КИСЕЛО МЛЯКО,ДОМАТИ,



            ГОРЧИВ

АРТИШОК,АСПЕРЖИ,АВОКАДО,БАМБУКОВИ СТРЪКЧЕТА,ЧЕРНИ ГЪБИ,ГОРЧИВ ПЪПЕШ,БРОКОЛИ,КАРФИОЛ,ЦЕЛИНА,КИТАЙСКА ГОРЧИЦА,КАКАО,КАФЕ,АНДИВИ,ЦИКОРИЯ,ЗЕЛЕНЧУК-ЗЕЛЕН,СЪРЦЕВИНА(ВСИЧКИ ВИДОВЕ),ПРАЗ ЛУК,ГЪБИ,КИТАЙСКА РУЖА,ЧАЙ,РЯПА,ЛИСТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ,



           СОЛЕН
ГОВЕЖДО(ГОТВЕНО),КОСТИ,МАСЛО,КОНСЕРВИРАНИ ХРАНИ,СИРЕНЕ,ЯЙЦА,РИБА,ЗАМРАЗЕНИ ПРОДУКТИ,ШУНКА,БЪБРЕЦИ,МАРГАРИН,ГОТОВИ ЯСТИЯ,СОЛ,МИДЕНИ,СОЕВ СОС,ТОФЮ



           ЛЮТИВ(ПОДПРАВЕН)
ЛЮТИ ЧУШКИ,КЪРИ,ЧЕСЪН,ДЖИНДЖИФИЛ,ЛИКЬОР,БЯЛ ДРОБ,ГОРЧИЦА,ЛУК,ЧЕРЕН ПИПЕР,РЕВЕН,ВАНИЛИЯ,ВИНО



БАЛАНСИРАН РЕЖИМ СПОРЕД ПЕТТЕ ВКУСА
За да се запази един балансиран режим според теорията за петте вкуса,би трябвало приеманата в продължение на 24 часа храна да се разпредели по следния начин:

-сладки храни           20%
-кисели храни           20%
-горчиви храни         20%
-храни с подправки  20%
-солени храни           20%




               ЕНЕРГИЙНО НИВО НА ХРАНИТЕ
Регулирането на целокупната дейност на организма трябва да взима предвид енергетичното ниво,доставяно на различните части на тялото чрез поглъщаната храна.


ЕНЕРГИЙНО НИВО                   ЕНЕРГИЙНА Х-КА
силна топлина                         силно засилващ       ЯНГ
топлина                                   леко подсилващ       ЯНГ
неутралност                            не увеличава,
                                                 нито намалява
                                                 енергийното ниво
хладина                                   леко снижаващ енергията ИН
студ                                         силно намаляващ енергията ИН


Ако тялото е напрегнато и има прилив на кръв,могат да се използват хладки или студени храни-Ин,за да се освободи енергията.По правило обаче,храната от този вид-като рибата напр.,би трябвало да се съпровожда с малко топла,за да се балансира енергията ,без да се намалява прекалено.
Ако тялото е изтощено,вие се нуждаете от топли храни-Янг.


СТУДЕНИНА-целина,сладководна риба,мидени
ХЛАДИНА-водорасли,масло,млечни продукти,плодове,зеленчуци(зелени),гъби,олио,свинско,замразени храни и полуфабрикати,морски дарове,брюкселско зеле,захар
НЕУТРАЛНОСТ-яйца,житни храни,чай,тофю
ТОПЛИНА-фасул,говеждо месо,кафе,птиче месо,бобови растения,сърцевината на зеленчука,
СИЛНА ТОПЛИНА-люти чушки,канела,чесън,джинджифил,агнешко месо,червен пипер,дивеч,



             БАЛАНСИРАНОСОСТ НА КИСЕЛИНИТЕ-ОСНОВА НА ХРАНЕНЕТО
 Ако храните в стомаха ни са много кисели или много алкални,те няма да бъдат добре усвоени от организма.Нещо повече,храна със слаб Рн(баланс киселина-основа)се смила много бавно,като при това има голяма вероятност да се разпадне още в хранопровода.Когато това стане,разлагащата се храна се превръща в естествена среда за развитие на зародиши и паразити,проникнали в тялото ни чрез храната.Един добре балансиран стомашен Рн държи под контрол всички тези паразити,докато се извършва обмяната на веществата.
Рекламираният типов американски режим съдържа в изобилие кисели храни и много малко алкални,с което се обяснява успехът на противокиселинните хапчета(те са алкални) в тази страна.Те неутрализират стомашната киселина,но донасят само временно облекчение.Онова обаче,което забравят да кажат е,че стомахът се нуждае от киселина,за да смели храната.Когато се неутрализира тази киселина,храната престоява там несмляна.В резултат стомахът е принуден да произвежда по-голямо количество киселина,за да може да смила,а това предизвиква усещането за парене-налага се отново да се прибягва към хапчетата.....
За да уравновесите по подходящ начин например зеленчуците и месото,вие би трябвало да изядете по равни количества-50%месо и 50% зеленчуци.
Следователно единственият начин да бъдете сигурни,че добре сте балансирали киселини и основи е да знаете преди това какви са нуждите на организма ви и да изработите менюто си,отчитайки всичко това.


КИСЕЛИННИ ХРАНИ-АЛКОХОЛ(ВСИЧКО),ХЛЯБ(ИЛИ ПРЕПЪРЖЕНИ КУБЧЕТА)СИРЕНЕ,КАФЕ,ВСИЧКИ ПЪРЖЕНИ ХРАНИ,ДЕСЕРТИ,РИБА,ПЛОДОВИ СОКОВЕ,МЕСО,ПОДПРАВКИ ЗА САЛАТА,СУПИ(СЪДЪРЖАЩИ ДОМАТИ),ЧАЙ,

АЛКАЛНИ ХРАНИ-ВАРЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ,ЖИТНИ(ВКЛ.ОРИЗ),ЗЕЛЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ,КАРТОФИ(ВАРЕНИ ИЛИ ПЕЧЕНИ),БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ,



                 ДИЕТИЧНИ ПРЕПОРЪКИ

Съществуват известен брой диетични съвети,чието спазване е необходимо,ако искате да запазите функционалното равновесие в организма си. 
                       
 1.МЕСО-Яжте месо.Ние имаме нужда от животински протеини,тъй като организмът ни трябва да поддържа високо енергийно ниво,което само месото може да ни даде.
Правилният начин за приготовление на месото в готварството е следният:
1)Сложете месото в недълбок съд и го залейте с вода
2)Оставете го да се кисне няколко часа,като сменяте отвреме на време водата,докато се извлече кръвта от тъканите.(Токсините и вредните микроорганизми се намират именно в кръвта,ане в самите тъкани.)
3)Изхвърлете водата,когато кръвта е извлечена и тя не порозовява.
4)Нарежете месото на тънки парчета.
5)В малко по дълбок съд върнете месото и отново го оставете да кисне,като този път го залеете с някакъв концентриран алкохол.(Това убива всички токсини и зародиши,евентуално калцирали се в месото.Много от тези организми са доста устойчиви на топлина и не могат да бъдат отстранени при обикновено варене.)Може да се добави и малко лимонов сок или сос"пет подправки"(смес от подправки,които могат да се намерят в специализираните китайски магазини)
6)Оставете го да престои в горната марината около половин час.
7)Пържете месото кратко,на силна температура,без да го загаряте,докато бъде достатъчно изпържено(не бива да оставя розова следа)
НЕ ЯЖТЕ ЖИВОТИНСКА МАЗНИНА.Всички видове такава мазнина е с много високо съдържание на холестерин.Животинската мазнина не може да се стопи,след като попадне в организма ни.Обратно,тя се натрупва в черния дроб и по стените на кръвоносните съдове.Говеждата мазнина е от най-лошия вид.Тя се разгражда при температури,по-високи от 315 градуса.При купуване на говеждо месо,избирайте  най-крехкото и отстранявайте мазнината преди готвене.Свинската мазнина е най-добра за консумиране сред животинските,защото се разгражда лесно в организма ни.От др. страна свинското може да бъде токсично,защото свинете не се потят,не изхвърлят отровите от организма си и те се наслагват,задържат в тъканите.
НАЙ-ДОБРАТА МАЗНИНА Е РАСТИТЕЛНАТА И ПО-СПЕЦИАЛНО СУСАМЕНОТО ОЛИО-ТОВА Е НАЙ-ЛЕКАТА ОТ ВСИЧКИ РАСТИТЕЛНИ МАЗНИНИ,ТЯ Е ВОДОРАЗТВОРИМА.


2.ЗЕЛЕНЧУЦИ-Сварявайте зеленчуците поне малко.Само чрез едно потапяне в кипяща вода(за по -малко от минута),се унищожават голяма част от микроорганизмите,които си намират в тях.По този начин много малко се губи и от хранителната им стойност,а цветът им остава все така привлекателен.Някои "слаби" зеленчуци като салатите в суров вид се понасят добре от повечето хора,макар че всеки в различна степен е чувствителен към този вид храни.Ако получавате киселини след ядене на салата,това е сигнал,че суровите зеленчуци не са за вас.Оставяйте зеленчука да престои няколко минути във вода и оцет,а след това го изплакнете със студена течаща вода(така се отстраняват вредните микроорганизми по тях)


3.ПЛОДОВЕ-Яжте плодовете предимно в прясно състояние.За препоръчване е да ги обелите.Добре е да се ядат и семките на плода.Организмът може да извлече голяма полза от съдържатието им,както и от всяка сърцевина изобщо(най-вътрешната част около семките) вкл. и сърцевината на ябълките.


4.ПЪЛНОЦЕННИ ХРАНИ-Яжте пълноценни храни.Грешка е да се смята,че хапчетата с витамините могат да компенсират липсата на естествени храни,както това се наблюдава в режимите за отслабване.Хапчетата са силно концентрирани,което ги прави чужди на вътрешната дейност на тялото.Поради това,те преминават в урината без да бъдат усвоени.


5.РАЗНООБРАЗИЕТО.-Яжте разнообразни храни...Апетитът ви ще се нормализира от само себе си и ще изчезне желанието да ядете прекалено много,за да компенсирате еднообразието.


6.ГЛАДУВАНЕ-Никога не гладувайте,защото така рискувате да атрофирате цялото си тяло.Вселената е макрокосмос,тялото ни микрокосмос.Иначе казано-човешкото тяло представлява всички елементи на вселената.Ето защо трябва да се храним с богатото разнообразие на онова,което съставлява щедрата природа.


7.ЦЕЛУЛОЗА-Включете в менюто си храни богати на целулоза-това е много важно за здравето на дебелото черво.-ЗЕЛЕ,МОРКОВИ(препоръчва се да се сваряват,за да се извлече максимална полза от тях),БАМБУКОВИ СТРЪКЧЕТА.
ТРИЦИТЕ също доставят целулоза,но те не бива да бъдат приемани в суров вид,защото могат да наранят стените на стомаха или на червата.При варенето техните обвивки се размекват и тогава могат да се консумират без всякаква опасност.(Бамбуковите стръкове и морковите са природно меки и действат нежно при запълване на червата).


8.ТОФЮ.Включете тофю(закваска със соя) във всекидневния си режим.Това е чудесен източник на летицин,който има свойството да отстравява натрупалия се холестерин в кръвоносните съдове.Също така е източник на протеин и целулоза.


9.ГЪБИ.-Гъбата,която расте върху бора и е известна под името ЧЕРНА ГЪБА.Тя предпазва от сърдечни заболявания,включена във всекидневното меню.В Китай почти не съществуват такива заболявания.



10.ХРАНИТЕЛНИ КОМБИНАЦИИ-Комбинирайте храните благоразумно,като се съобразявате с ПЕТТЕ ВКУСА,ЕНЕРГИЙНИТЕ НИВА И БАЛАНСИРАНОСТ КИСЕЛИНА-ОСНОВА НА ХРАНИТЕ,които приемате.


11.ГЛАСЪТ НА ТЯЛОТО-Вслушвайте се в тялото си и обръщайте внимание на сигналите,които то ви изпраща.В случай,че забележите поява на слуз,пъпки,диария или запек,след като сте консумирали дадена храна,това показва,че организмът ви не усвоява правилно въпросната храна и тя е в някаква степен токсична за него.Подобен вид явления носят общото название-алергия.


12.ЖЕЛАНИЯ-Ако изпитвате особено силно желание специално за някоя храна,то значи,че вече много сте я приемали.Опитайте се да се откажете-организмът ви реално няма нужда повече от това,което изисква.Не се оставяйте на желанията си,било то за повече захар,..или каквото и да е друго.



13.МИДЕНИ(ЧЕРУПКОВИ)-Не яжте мидени продукти в горещо време,защото някои от тях са токсични и могат да се окажат опасни !



14.ПРИЕМАНЕ НА ТЕЧНОСТИ-Ограничете приемането на течности до 1 л и половина(по-нагоре обяснихме защо)



15.Яжте храните в естественият им вид-без химическа обработка.Химически обработените храни не могат да бъдат добре усвоени и отровите остават в тялото ни.А то знае да преработва само непроменени и естествени храни.Консервантите не са дар от Бога-те са измислени от човека.Кафето без кофеин например е по -вредно от нормалното кафе поради това,че химическите продукти,използвани за отстраняването на кофеина,го правят такова.



16.МАРГАРИН-Не яжте маргарин!(обяснихме вече защо)




17.РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ-ЯЖТЕ В ОПРЕДЕЛЕН ЧАС!






18.БЯЛ И КАФЯВ ОРИЗ-Яжте бял ориз и като правило зърна,чиято обвивка е била отстранена.Обвивката на кафявия ориз и на житото е много трудна за смилане,вследствие на което витамин В и др. хранителни вещества в нея остават неусвоени от организма.Кафявите зърна престояват в стомаха,ферментират и предизвикват самоотравяне. 



19.ВОДА И ТЕЧНОСТИ ПО ВРЕМЕ НА ХРАНЕНЕ.-Не пийте по време на хранене.Да се пие каквато  и да е течност по време на хранене,означава да накараш храната да слезе по бързо.Това пречи за доброто й смесване със слюнка,докато се сдъвква.А слюнката е естествен регулатор на стомашната киселинност(Рн)
Пийте ако желаете,малка чаша вино на вечеря-това помага на храносмилането.

Последна редакция: чт, 23 окт 2008, 16:15 от sisolinda

# 62
  • Мнения: 13 846
Момичета, снощи сготвих по една от рецептите. Супер вкусно стана и днес вдъхновено изкупих китайския кулинарен магазин.

Фанта, коя рецепта направи?

Аз днес, ентусиазирана от китайските рецепти на г-на, си купих оризови спагети и досега разучавах рецептата на опаковката. Всичко май ще намеря, но бананов цвят newsm78  Joy

Интересно, авторът препоръчва белия ориз. Черният, толкова любим на всички диетолози, според него не е добър, т.к. е труден за смилане и затруднява стомаха. Същото се отнася и до триците - много полезни по принцип, но не сурови, а варени, иначе били много твърди и наранявали лигавицата на червата. А сега де newsm78 Дюканките изядоха тонове суров фураж.

Май, ако не друго, покрай тази книга ще разнообразим менюто у дома Joy

# 63
  • home!sweet home!
  • Мнения: 506

Фанта, коя рецепта направи?


Снощи ориз с месо, а днес люто -  кисело свинско мммммммммммммм, супер стана и учудващо за мен си имаше китайски вкус, явно е от китайските подправки.

# 64
  • Мнения: 480
и аз влизам в отбора PeaceМомичета дайте някоя рецепта докато си купя книгата да пробвам Praynig

# 65
  • Варна
  • Мнения: 40
Момичета,стигнах до рецептите!Ще ги пиша малко по-малко.Някой,който има книгата,ако има желание и възможност разбира се,може да вписва и той някоя и друга рецепта.
Аз днес съм като че ли по-добре-след малко ще изведа малката навън,че ще откачи вкъщи в това хубаво време!
Хубав ден на всички!

# 66
  • Мнения: 148
Като се замисля тези храни и съчетанието им отговарят на рецептите за отслабване на нашите баби,но не всички баби могат да обяснят така както е изписано в книгата.Бабите казват "Яж от всичко по малко" в смисъл че ги няма тези ограничения като"не яжте месо или само протеини,само въглехидрати" Допада ми тази книжка   bouquet Виждам че доста от момичетата си приготвят китайски ястия,а по принцип не е проблем да са приготвени по наши български рецепти нали?

# 67
  • Варна
  • Мнения: 40
Като се замисля тези храни и съчетанието им отговарят на рецептите за отслабване на нашите баби,но не всички баби могат да обяснят така както е изписано в книгата.Бабите казват "Яж от всичко по малко" в смисъл че ги няма тези ограничения като"не яжте месо или само протеини,само въглехидрати" Допада ми тази книжка   bouquet Виждам че доста от момичетата си приготвят китайски ястия,а по принцип не е проблем да са приготвени по наши български рецепти нали?
Аз точно това исках да ви кажа-според мен най-важното е да се ръководиш от всички тези принципи,които са в книгата,да вникнеш втях и да извлечеш същественото!Така че мисля,че ако спазваш балансираността на храните,не е задължително да готвиш точно по рецептите от книгата-те са просто нагледен пример за това и са споделени просто за улеснение!Не всеки обича китайска кухня или има възможност да си набави необходимите продукти!  bouquet

# 68
  • Мнения: 13 846
Разбира се, че не е нужно да ставаме китайки Simple Smile Но при толкова китайски (предполагам наистина китайски!) рецепти, нищо не ни пречи да опитаме някои.

Преписвам примерното дневно меню, което предлага Чан. Мисля, че то ще ви е най-полезно, защото по него най-добре ще можете да се ориентирате какво и що:

Закуска: Гъби с яйце
               Препечена филийка
              1 чаша обезмаслено мляко
              1 банан

Обяд:    Сандвич със задушен телешки език
              1 портокал
              1 чаша чай

Вечеря: 1 чаша/купичка рибена супа
              Салата от краставици
              Пиле с винен оцет
              1 купичка ориз

Всички ястия могат да се комбинират с ориз, в малко количество хляб или франзела и пр.. Непременно всеки ден изяждайте по 1 ябълка и 2 портокала, или 1/2-1 грейпфрут и банан, или др. сезонни плодове (около 230 гр)...


Иначе, в книгата има доста неща, които ме озадачават и ми се виждат трудно изпълними. Или поне на този начален етап.

# 69
  • Варна
  • Мнения: 40
И аз така бях отначало-всички тези неща бяха объркани в главата ми.Но с времето,като  ги препрочитах и ми ставаха все по ясни-сега като че ли са ми най-кристални!Само тия акупунктури и акупресури....май не съм се задълбочавала много над тях!Упражнението коремна фрикция ми е най-приятно!Някой прави ли вече упражненията?Как се чувствате?

# 70
  • home!sweet home!
  • Мнения: 506
sisolinda, относно коремната фрикция, ти само отляво надясно ли движиш ръката, или връщаш в обратната посока? И колко кръга правиш - за брой не е спомената в книгата?

# 71
  • Варна
  • Мнения: 40
Прави го и в двете посоки колкото време можеш и искаш!Няма определен брой,правиш го по свое усмотрение!За отслабване е и в двете посоки-иначе за регулиране на запек или диария е само в една от двете!

# 72
  • в резерват
  • Мнения: 3 722
"Дао на балансираното хранене" Стивън Чан - стр. 168

запечен хляб със сирене

8 филии хляб
220 г. натрошено сирене чедър
4 с.л. растителна мазнина
4 разбити яйца
2 чаши обезмаслено или нискомаслено мляко
1 с.л. накълцан млад лук
1/2 ч.л. сол
110 скариди или смляно нетлъсто месо

Нарежете хляба на кубчета. Излейте растителната мазнина в малка тава. Поставете хляба в тавата и поръсете с натрошеното сирене
Смесете разбитите яйца, млякото, младия лук и солта и ги изсипете върху хляба
Разпределете равномерно скаридите или месото върху сместа
Печете на 180 градуса около 45-60 минути
Тавата може да се завие с алуминиево фолио за през нощта,  да се остави в хладилник и да се притопли за следващата сутрин

Всички рецепти са за 4 порции

____________________________________

стр.169

спанак с бити яйца

230 гр. изчистен и накълцан спанак
4 разбити яйца
1/2 ч.л. сол
1 чаша пилешки бульон
1 ч.л. растителна мазнина

смесвате солта, яйцата и пил. бульон и разбърквате добре
намажете голяма огнеопорна купа с растителна мазнина
смесете спанака с яйчената смес и изсипете в купата
Задушете на парна баня за 18 мин и сервирайте


________________________________________________________


"жива салата" стр. 177

тази салата  осигурява много хранителни вещества. Тя енергизира и прочиства.

1 сварен, обелен и намачкан картоф
1 твърдо сварено яйце
1 с.л. сусамово олио (студено пресовано)
1 с.л. майонеза
1/2 чаша сварени макарони
1/2 обелен, нарязан на кубчете и задушен на пара за 3 мин. морков
1 ябълка, обелена и нарязана на кубчета
1/2 краставица, обелена и нарязана на кубчета
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. пипер на вкус

Отделете жълтъка от белтъка. Нарежете белтъка на кубчета
Смачкайте жълтъка със сусамовото олио и майонезата
Смесете жълтъчната смес, нарязаният белтък, картофа, макароните, моркова, ябълката, краставицата, солта и пипера. Сервирайте

____________________________________________






# 73
  • София
  • Мнения: 4 494
Изчетох темата на един дъх - много се заинтригувах и порових малко в нета, но не можах да открия книгата /вече сканирана и качена - готова за четене/. Много ще е хубаво ако някой успее да я сканира и даде линк към нея.

# 74
  • home!sweet home!
  • Мнения: 506
Прави го и в двете посоки колкото време можеш и искаш!Няма определен брой,правиш го по свое усмотрение!За отслабване е и в двете посоки-иначе за регулиране на запек или диария е само в една от двете!

Тоест правя го в едната посока и връщам движението в другата! Така ли?

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт